
 

 

 W E L S H  S T A T U T O R Y  

I N S T R U M E N T S  

2011 No. 1016 (W.153 ) 

SOCIAL CARE, WALES 

The Care Homes (Wales) 

(Miscellaneous Amendments) 

Regulations 2011 

EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

 

These Regulations amend the Care Homes (Wales) 

Regulations 2002 to make it a requirement that the 

person who manages a care home possesses a 

minimum level of qualification to undertake that role 

and that such a person is registered with the Care 

Council for Wales. 

They also make consequential amendments to the 

Registration of Social Care and Independent Health 

Care (Wales) Regulations 2002. 
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W E L S H  S T A T U T O R Y  

I N S T R U M E N T S  

2011 No. 1016 (W. 153) 

SOCIAL CARE, WALES 

The Care Homes (Wales) 

(Miscellaneous Amendments) 

Regulations 2011 

Made 29 March 2011 

Laid before the National Assembly for Wales

 31 March 2011 

Coming into force 1 June 2011  

The Welsh Ministers, in exercise of the powers 

conferred by sections 12(2), 22(1), 22(2)(a) and 118(5) 

to (7) of the Care Standards Act 2000(1) and having 

consulted such persons as they consider appropriate(2) 

make the following Regulations: 

Title, commencement and application 

1.—(1) The title of these Regulations is the Care 

Homes (Wales) (Miscellaneous Amendments) 

Regulations 2011 and they come into force on 1 June 

2011. 

(2) These Regulations apply in relation to Wales. 

Interpretation 

2.In these Regulations— 

“the principal Regulations” (“y prif Reoliadau”) 

means the Care Homes (Wales) Regulations 

2002(3); 

                                                                               
(1) 2000 c.14 (“the Act”). These powers are exercisable by the 

“appropriate Minister”, this term is defined in section 121(1) 
of the Act in relation to Wales, as the National Assembly for 
Wales. The functions of the National Assembly for Wales 
under the Act were transferred to the Welsh Ministers by  
paragraph 30 of Schedule 11 to the Government of Wales 
Act 2006 (c.32).  See  section 121(1) of the Act for the 
definitions of “prescribed” and “regulations”.  

(2) See section 22(9) of the Act for the requirement to consult. 
(3) S.I. 2002/324. 
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“the Registration Regulations” (“y Rheoliadau 

Cofrestru”) means the Registration of Social Care 

and Independent Health Care (Wales) Regulations 

2002(1). 

Amendment of the principal Regulations 

3.—(1) The principal Regulations are amended in 

accordance with the following provisions of this 

regulation. 

(2) In regulation 2 (interpretation), insert in the 
appropriate place in the alphabetical order— 

““required qualification” (“cymhwyster 

angenrheidiol”) means a qualification contained in 

a list maintained by the Welsh Ministers for the 

purposes of these Regulations;”. 

(3) In regulation 7 (fitness of registered provider)— 

(a) for paragraph (3)(c) substitute the following— 

“(c) full and satisfactory information or 

documentation is available in relation 

to him or her in respect of the relevant 

matters specified in paragraph (4).”; 

(b) renumber the existing provision in paragraph 
(4) and (5) as paragraph (5) and (6) 

respectively; 

(c) after paragraph (3) insert the following— 

“(4) The matters referred to in paragraph (3) 

are— 

(a) where the individual manages or 

intends to manage the care home— 

 (i) except where paragraph (5) 

applies, in respect of each of the 

matters specified in paragraphs 1 

to 6 of Schedule 2; 

 (ii) where paragraph (5) applies— 

(aa) in respect of each of the 

matters specified in 

paragraphs 1 and 3 to 6 of 

Schedule 2, and 

(bb) notification has been 

received under section 

113E(4)(a) of the Police 

Act 1997 that the individual 

is not included on a 

specified adults’ list (within 

the meaning of section 

113E of that Act)(2); 

(b) where the individual does not manage 

or intend to manage the care home— 

                                                                               
(1) S.I. 2002/919. 
(2) 1997 c.50. 
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 (i) except where paragraph (5) 

applies, in respect of each of the 

matters specified in paragraphs 1 

to 5 and 6 of Schedule 2; 

 (ii) where paragraph (5) applies— 

(aa) in respect of each of the 

matters specified in 

paragraphs 1, 3 to 5 and 6 

of Schedule 2, and  

(bb) notification has been 

received under section 

113E(4)(a) of the Police 

Act 1997 that the individual 

is not included on a 

specified adults’ list (within 

the meaning of section 

113E of that Act).”. 

(4) For paragraph (3) of regulation 8 (appointment of 
manager), substitute— 

“(3) If the registered provider intends to 

manage the care home, that individual must— 

(a) comply with the requirements  

specified in regulation 9 (fitness of 

registered manager);  and 

(b) forthwith give notice to the appropriate 

office of the Welsh Assembly 

Government of the date on which such 

management is to begin.”. 

(5) In regulation 9 (fitness of registered manager)— 

(a) in paragraph (2)— 

(i) in sub-paragraph (b)(ii), for “skills and 
experience” substitute “qualifications, 

skills and experience”, and 

(ii) in sub-paragraph (c), for “paragraph (3)” 
in each place it occurs, substitute 

“paragraph (7)”; 

(b) renumber the existing provision in paragraph 
(3) as paragraph (7); 

(c) after paragraph (2) insert— 

“(3) Subject to paragraph (4), a reference to 

qualifications, skills and experience includes a 

requirement that the person must possess a 

required qualification. 

(4) Where a person, who does not hold a 

required qualification, was appointed as the 

manager of a care home before 1 June 2011, 

that person is not fit to manage a care home 

unless he or she obtains a required qualification 

not later than— 

(a) 1 October 2011;  or 
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(b) such later date as the Welsh Ministers 

agree is reasonable in all the 

circumstances. 

(5) Nothing in paragraph (3) or (4) affects any 

requirement for a manager to possess other 

qualifications, skills or experience relevant to 

the matters set out in paragraph (2)(b). 

(6) A person is not fit to manage a care home 

unless the person is registered as a manager of a 

care home with the Care Council for Wales not 

later than— 

(a) 1 October 2011; or 

(b) such later date as the Welsh Ministers 

agree is reasonable in all the 

circumstances.”. 

(6) In regulation 19 (fitness of workers)— 

(a) in paragraph (2)(d)(i), for “1 to 6” substitute 
“1 to 5 and 6”; 

(b) in paragraph (2)(d)(ii), for “1 and 3 to 6” 
substitute “1, 3 to 5 and 6”; 

(c) in paragraph (5)(a) for “3 to 6”, substitute “3 
to 5 and 6”. 

(7) In Schedule 2 (information and documents to be 
available in respect of persons carrying on, managing, 

or working at, a care home)— 

(a) in paragraph 5, after “relevant” insert “or 
required”; 

(b) after paragraph 5, insert— 

“(5A) Where relevant, documentary evidence 

of registration with the Care Council for 

Wales.”. 

Amendment of the Registration Regulations 

4.—(1) The Registration Regulations are amended in 

accordance with the following provisions of this 

regulation. 

(2) In Schedule 1 (information to be supplied on an 
application for registration as a person who carries on 

an establishment or agency), in Part 1 (information 

about the applicant)— 

(a) after paragraph 1(b), insert— 

“(ba) where the establishment is a care 

home, whether the applicant is 

registered with the Care Council for 

Wales and, if so, details of his or her 

registration;”; 

(b) after paragraph 2(c), insert— 

“(ca) where the establishment is a care 

home, whether the responsible 

individual is registered with the Care 
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Council for Wales and, if so, details of 

his or her registration;”. 

(3) In Schedule 3 (information and documents to be 
supplied on an application for registration as the 

manager of an establishment or agency), in Part 1 

(information), after paragraph 2A, insert— 

“(2B) Where the establishment is a care 

home, details of the applicant’s 

registration with the Care Council for 

Wales.”. 

 

  

Gwenda Thomas 

 

Deputy Minister for Social Services, under authority of 

the Minister for Health and Social Services, one of the 

Welsh Ministers 

 

29 March 2011 

 

 


